Blogia
Letras desde Cazarabet

Rafael Battestini sota la mirada de Josep Maria Vallès.


La història d´un bon home víctima de l´enveja i la repressió.
Cossetània ha editat darreramentt  un altre bon llibre que s´apropa a la figura d´un represalitat pel franquisme, es tracta de Rafael Battestini i Galup. En el llibre, sota la ploma, de Josep Maria Vallès i Martí es fa un exàmen  minuciós de la figura d´aquest metge i de la seva gestió i trajectòria profesional, tot plegat per a fer-mos idea del que era tindre idees independents i diferents a la força imperant i guanyadora d´una guerra tan injusta  com inhumana. Battestini va éssser un home que va mantindre la seva humanitat...pot ser no totes les seves idees siguin compartides per nosaltres, como la del seu catolicisme, però per això està la llibertat per a tindre parers ben diferents i saber conviure fent tot allò que es pugui per donar el mateix respecte que volem per a nosaltres
Battestini va ésser un hombre com qualsevol d´altre consagrat a la seva professió, la de metge que el portà a exercir un  càrrec de molta responsabilitat com la de director de l´Hospital  de la Santa Tecla i de Sant Pau de Tarragona des de l´ any 1923.   El cas és que en Battestini, des del primer dia ,es va trobar amb força dificultats per a poder dur la seva tasca amb normalitat i més si tenim en compte el context polític i també social amb la que es trobava Catalunya i l´Estat Espanyol.

Battestini es va topar al davant d´un Hospital amb molt poca agilitat i com anquilosat amb molts sentits...ell va tindre que afrontar de soca arrel aquests problemes fonamentals; el llibre també aborda el problema amb els fàrmarcs...ens exxpliquem, topà amb el món dur del farcacèutic al voler tindre la seva pròpia farmaciola dins de l´Hospital i després el problema fonamental derivat de les “guerres i misèries” amb membres del Col-legi de Metges de Tarragona.

Quan va esclatar la Guerra Civil Battestini va seguir amb el seu treball, això sí estava com molts o tots, dins un cerclle, en aquest cas el de catalanista; aquest qualificatiu fou el que el que el va dur,fruit de les envejes i rrrancunies, a un jutjat, com els de l´acabament de la guerra i els de la repressió franquista, així acabà afusellat, tot i que alguns amics van procurar el contrariallí entre les soques dún vilar d´oliveres
Com  diu carod-Rovira al pròleg:”....Ell feia de metge i ho feua bé. Amb tot en tenia prou i la gent li agraïa,li agraeix encara avui, la sinceritat de la seva vocació i l´eficàcia de la seva dedicació profesional . És per això que a mesura que l´exèrcit franquista s´acostava al Camp , a despit dels precs dels seus amics, que li aconsellaven la fugida, el doctor Battestini na continuar dent el que havia fet sempre, salvar vides.Ell era del parer que allò no podia ser considerat delicte per ningú. I es va quedar a Tarragona.(........)..En un País com el nostre, en un procés obert de construcció nacional, és necessari rcuperar la memòria històrica,i el nom del doctor Battestini forma part d´aquesta recuperació. Amb el llibre que teniu a les mans, en Josep M Vallès i Martí ofereix  llum sobre el que va passae,les envejes,els  delators, els testimonis i també sobre aquells que el van voles ajudar. Aquest llibre restableix l´honor i la memòria d´un home bo que morí asssassinat,precisament, per estimar la vida dels altres: el doctor Rafel Battestini.”.

0 comentarios