Blogia
Letras desde Cazarabet

Castelló sota la represió franquista.

 

El Grup per la recerca de la Memòria Històrica de Castelló a portat a terme un treball ,mitjançant els coneiximents i la investigació de Juan Luís Porcar ,sobre les víctimes de la repressió franquista a les comarques de Castelló.El llibre, de petit format, però de contundent contingut és el fruit d´una treballada investigació, s´anomena LA MEMÒRIA I LES VÍCTIMES.REPRESSIÓ FRANQUISTA A LES COMARQUES DE CASTELLÓ.

El llibre a més d´explicar com es va portar a terme la represió i parar en algun cas concret....es centra, sobrettot, en oferir els llistas comarca a comarca i poble a poble de les víctimes de la represió franquista.

Només cal que ens fixem amb el drama que acollia dissabte a dissabte els afusellaments. Així, de 1938 a 1944 en aquell Riu Sec van morir al menys nou-centes persones.

Ara un grapat d´anys després el Riu Sec es pensa cobrir i cap institució diu de destinar un lloc on fer un suptil homenatge.....en paraules breus i plenes d´humiltat, el llibre és una reivindicació digna. El pròleg va de la mà de Maria Isabel Peris i denuncia l´oblit i aquesta mena de mala gana i de poca implicació....Un pròleg que per la seva escala de valors val la pena llegir lentament i amb reflexió.

Després el llibre s´endinsa, sota la ploma d´en Porcar, amb la represió franquista;la maquinaria represiva en marxa; la presó; història, memòria e investigació; víctimes mortals de la repressió franquista i la seva relació.

Un llibre , com tots els que viatjen cap al mateix horitzó, imprescindibles a llegiri aporpar-se....un homenatge a les víctimes de la lli

0 comentarios