Blogia
Letras desde Cazarabet

INJUSTÍCIA A MONROYO.L´ ALCALDE, EL PODER DEL SECRETARI.....

L´ALCALDE I EL SECRETARI DE MONROIG IMPIDEIXEN L´HOMENATGE A LES VÍCTIMES DE LA REPRESIÓ FRANQUISTA A LA POST-GUERRA.

El dissabte 16 d´agost un bon grapat de familiars i allegats es van congregar a la porta principal de l´antic cementiri de Monroig per tal de portar a terme l´homenatge als represaliats que varen morir el 11 de novembre del 47 , sota una situació irregular i que totes les indagaciones e investigacions porten a afirmar que van acabar sent enterrats al cementiri de Monroig.

La Gavilla Verde , una associació en defensa de la memòria històrica i que investiga el paper dels guerrillers o maquis va ésser un dels referents per a defensar l´humild homenatge que familiars , amics i coneguts volien dur a terme col-locant un "monolito" on figuraven els noms dels desaparguts.tot just allí on pensen que van ser soterrats..

En aplegar, uns i d´altres, es van trobar la porta tancada i ningú els va voler obrir.

Amb el secretari de l´Ajuntament la cosa no va sortir d´un no i fins i tot va proferir insults; mentrestant l´alcalde, Andrés Cros, no el trobaven enlloc, tot i que sí que estava al poble perquè una vecaga acabat l´homenatge (improvisat en front de la porta del cementeri) en Cros estava gaudint de la festa de Monroig, com si res. Aquest va tractar d´explicar per què no els va obrir : "perquè no i prou....que fa només tres dies que en van enviar un fax i després un correu certificat.....jo avui no els obric la porta i ja està....". L´alcalde també va dir que a ell no li importava gens ni mica que estigués present la premsa: "tantes vegades hem sortit que què...una més una menys...".

 

Antecedents.

A l´hivern del 2007 es van portar a terme unes excavacons arqueològiques per tal de determinar la fossa comuna amb les restes de civils,homes,dones,familiars de guerrillers i enllaços entre els diferents pobles....tots aquests van desaparèixer després de la seva detenció i d´estar-hi a la pressó d´Alcanyís. Així ningú va tornar a saber d´aquella gent des d´un 11 de Novembre de 1948.

A la recerca arqueológica es van cercar els cossos de l´anomanada "saca" de Monroig amb quatre desapareguts: Aurellio Boj; José Mir Pastor;Josefa Bayod y Aurora Piñana, tot i que certes investigacions no descarten que hi havigueren més desapareguts i, per tant, més assessinats; a més segons alguns testimonis les dues dones no van ésser enterrades a la fosa comuna del vell cementeri de Monroig....podrien estar per fora de les delimitacions del mateix. Tot això, està en estudi.

 

Els fets del 48.

Després de la detenció i del seu empresonament a Alcanyís....de la nit al dia aquests pressos van desaparèixer. Tot indica que van ésser trets de la pressó d´Alcanyís un 11 de novembre de 1948 i mai més van ésser vists. Cal assenyalar que a més dels quatre desapareguts als que va dedicada la investigació pareix que hi havia, a la mateixa "saca" , unes tres persones més.

D´Alcanyís a Morella amb parada a Monroig.

D´Alcanyís van anar cap a Morella i tot sembla indicar que van ésser assassinats poc abans d´aplegar a Monroig;molt prop de Mas de la Serra....els cossos van quedar a la vorera de la carretera i pareix que va ésser un camioner el que va avisar a la Guardia Civil de Monroig.Aquests van ordenar a un masover que traladés amb el carro els cadàvers al cementeri.......Això va ésser vist per alguns veïns de Monroig, ja al matí del 12 de novembre quan també dos veïns del poble,Emiliano Saura i Joaquín, va ésser els requerits per col-locar a una fosa previament excavada els cadavers.

Cap testimoni pot dir qui va excavar la fossa.

Aquest cementeri és l´antic del poble, ja que des d 1994, va obrir-se

una altra necròpili.

Els familiars d´aquests repressaliats tornaran a inntertar aquest novembre fer l´homenatge on cal---dins del ceminteri---i ficar allí el "monolito",tot esperant trobar bona voluntat

 

.

0 comentarios