Blogia
Letras desde Cazarabet

Convivència, diferències,ideals, lluites i repressions....

L´ amarga realitat d´un poble de Ses Illes.

 

Un llibre valent i fascinant:Porreres, desfilades de dia i afusellaments de nit.

 

Aquesta narració conta ,fent un esforç de rescat de la memòria històrica d´un dels esdeveniments  de més transcendència que van passar a Porreres, un poble de Ses Illes Balears . La narració rescata la Guerra Civil, des de la proclamació de la Segona República de 1931 fins a l’acabament de la guerra del 1939. Tot això ho fa aproximant-se al dia a dia d´un poble com Porreres amb els aspectes econòmics, la demografia, l´agricultura, la indústria, l´escola i l´aprenentatge

També podrem “veure” i reflexionar amb la lectura del llibre sobre els sectors del poble que eren ben diferents i que es mantenien sempre dins una gran tensió. Es mostra el radicalisme i el caciquisme que van fer de Porreres un poble sembrat de tragèdia, una trentena de veïns de la vila foren afusellats en la guerra i l’angoixa i el patiment de la guerra encara es pot palpar, avui, al poble amb l´ àmbit polític, social, religiós, cultural….d´aquest poble de Mallorca.

El jove escriptor, en  Bartomeu Garí, és de Porreres el que li dona un valor més fort al llibre i al seu efecte. És un llibre, una investigació de la memòria històrica del seu propi poble, sobretot valenta. És llicenciat en Història per la Universitat de les Illes Balears (2005) i membre fundador de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca.

A més, en Garí, ha publicat : La República a Porreres, un temps oblidat. (2005) juntament amb Simó Tortella Sbert. A més, ha realitzat estudis com: La Vila de Porreres i la Segona República (1931-1936) per a la  Revista Lluc; Noves aportacions envers els desconeguts i desapareguts del Pla de Mallorca durant la Guerra Civil dins les Primeres Jornades d'Estudis Locals de Porreres (2005) i La composició dels Ajuntaments de Porreres i el seu paper polític i social durant la Segona República (Institut d'estudis Baleàrics 2007).

0 comentarios